Brussel kiest

Brussel kiest: Brusselse jongeren over de centen

GC
23/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen nodigt radiopresentator Gunnar elke week jongeren uit voor een panelgesprek over hoe zij kijken naar de Brusselse politiek. Emma (20), Marouane (19), Mette (17), Hamid (19) en Maria (24) debatteren vanuit hun leefwereld over verschillende stellingen rond het wekelijkse verkiezingsthema van BRUZZ. Deze week, in de eerste editie: de centen.

Stelling 1: 'De armoede is enorm toegenomen in Brussel'

De jongeren zien de laatste tijd veel meer mensen in hun omgeving die in armoede leven. Dat kan gaan van kennissen die stelen om te overleven tot facturen niet kunnen betalen. Maria ligt er zelf ook wakker van: "Ik ben soms wel bang, gaat het wel lukken later?"

Emma, Marouane, Mette, Hamid en Maria zien niet alleen een toename van armoede, ze vinden ook dat het onderwerp bespreekbaarder zou moeten worden, bijvoorbeeld op sociale media.

Een aantal van de jongeren haalt ook aan dat motivatie om te werken belangrijk is om uit armoede te geraken. Sommigen van hen hebben zelf al ondervonden dat discriminatie voorkomt bij sollicitatieprocedures. Ze getuigen dat dat demotiveert en hopen dat vooroordelen en stereotypering in de toekomst minder zullen voorkomen.

Stelling 2: 'Iedereen moet evenveel verdienen en work-life balance is belangrijk'

Het panel debatteert over de tweede stelling.

Emma, Marouane, Mette, Hamid en Maria neigen niet akkoord te gaan met de stelling dat iedereen evenveel moet verdienen en dat je daarnaast voldoende tijd moet hebben om andere dingen te doen, zoals vrijwilligerswerk en hobby's. Mette meent wel dat er een structurele ongelijkheid is die opgelost moet worden: "Iemand die armer is opgegroeid, gaat minder kansen hebben om bijvoorbeeld burgerlijk ingenieur te worden en heel veel te verdienen. De kansen moeten wel gelijk zijn voor iedereen."

De jongeren beseffen dat ze hard moeten werken om genoeg te verdienen, maar weten ook dat niet iedereen de kans krijgt om aan de slag te gaan in een functie die ze leuk vinden. "Ik ben blij met mijn werk omdat ik dat heb gekozen. Ook al ben ik moe, ik heb tijd voor mezelf. Er zijn bijvoorbeeld mensen die dag en nacht moeten poetsen om geld te verdienen en dan hebben zij geen energie meer om te genieten van vrije tijd," aldus Maria.

Stelling 3: 'De armoede in Brussel oplossen, is het allerbelangrijkste'

De jongeren debatteren over de uitdagingen in de strijd tegen armoede.

De vijf jongeren vinden het lastig om te bepalen waar het meeste geld naartoe zou moeten. Een goede verdeling is vooral belangrijk, denken ze. "Ik vind dat we als jongeren meer geïnformeerd mogen worden over waar het geld naartoe gaat. Zelf heb ik amper een idee over hoeveel er exact naar welke instelling gaat," analyseert Mette.

"Hoe kunnen we op iets gaan stemmen en onze mening vormen over waarin geïnvesteerd moet worden. Dat wordt snel overgelaten aan de volwassenen. Maar ik vind dat wij dat ook mogen weten, het is ook onze toekomst," concludeert de Brusselse studente. De rest van de groep jongeren gaat akkoord. "Ik vind dat dat een vak moet worden op school: 'Waar gaat het geld in België naartoe?'," vult Maria aan.

Stelling 4: 'Studenten zouden onbeperkt moeten kunnen bijverdienen'

De jongeren debatteren over stelling 4.

Sinds 1 januari 2023 mag je als student tot zeshonderd uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. De meningen over het maximaal aantal werkuren voor studenten zijn verdeeld. Marouane en Hamid vinden dat je als student onbeperkt zou moeten kunnen werken en vinden die zeshonderd uur per jaar te weinig. De reacties van de andere jongeren zijn gemengd. "Ik denk dat er nog genoeg tijd moet zijn om je als jongere te ontplooien. Het is een vrij kwetsbare periode waarin je zit, waarin je wilt ontdekken wat je ligt. Ik denk dat sommige jongeren zich zouden verliezen in het werken, moest er geen maximum zijn," vertelt Mette.

Toch voelt een deel van de jongeren de druk om meer te werken binnen een studentenjob. "Mijn vader heeft heel hard gewerkt voor mij. Ik studeer en hij betaalt dat, maar ik voelde me verplicht om te gaan werken. Niet om hem financieel te helpen, maar om een kost minder voor hem in te brengen," aldus Maria.

Mette stelt dat de prijzen van goederen lager zouden moeten liggen, zodat jongeren geen overuren doen als jobstudent en dat jongeren zich kunnen focussen op school. Maria, Hamid en Maroune gaan hiermee akkoord. "In een ideale wereld moeten jongeren zich geen zorgen maken over geld," klinkt het.

Elke week een thema

De komende vijf weken nodigt Gunnar de Brusselse jongeren nog uit in de studio. Ze zullen debatteren over verschillende stellingen met betrekking tot de Brusselse politiek en haar uitdagingen. Volgende week hebben ze het over het thema ‘de buren’ en gaan ze dieper in op alles wat te maken heeft met samenleven, taal, identiteit, asiel en migratie.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni